Bylinkářka od Perlové řeky
V květnu loňského roku jsem měla možnost strávit několik dní v Jang-šuo, v nádherné krajině kolem Perlové řeky. Stejně jako v celé Číně i zde jsou lékárny s prostředky tradiční čínské medicíny. Některé pro mne byly trochu zklamáním. Místo bylin zde prodávali pilulky či tabletky připravené z tradičních směsí. V továrně byliny vyvaří, pak vysuší, správně vytvarují a léky jsou hotové. Jsou sice účinné, ale ne tolik jako čerstvě připravené byliny. Ovšem spěch a netrpělivost začínají pronikat i do Číny. A i tady má málokdo čas vařit bylinky téměř hodinu.
Mnoho Číňanů sice užívá prostředky tradiční čínské medicíny, ale většinou jen takové, které jim jejich lékař doporučí. Po pár dnech jsem pochopila, že skutečnost, že se někdo narodil v Číně, ještě vůbec neznamená, že bude něco vědět o tradiční čínské medicíně. Uvítala jsem proto možnost navštívit paní Mo, bylinkářku, která žije v Jang-šuo.
Paní Mo bydlí s manželem a rodinou svého syna v třípatrové bytovce. Trochu nezvyklé je na naše poměry to, že ve všech bytech jsou schody a rodiny obývají všechna tři patra. Na každém podlaží je jeden pokoj. Paní Mo mne zavedla do svého království v podkroví. Celá místnost byla prosycená vůní bylinek. U šálku kouřícího čaje jsme si spolu začali povídat o tradiční čínské medicíně. Dozvěděla jsem se, že paní Mo užívá tisíc druhů různých bylin. Některé sbírá sama, jiné kupuje od rolníků z okolí Perlové řeky. Ukázala mi nástroj, který používá na drcení bylin. Později jsem obdobný viděla v Muzeu čajové kultury v Hongkongu.
Dozvěděla jsem se, že paní Mo má úspěchy s léčením
2. typu diabetu. Nedávno se jí také podařilo vyléčit dívku, která měla po kousnutí hmyzem oteklou nohu. Antibiotika nezabírala a hrozila amputace. Paní Mo je skromná, bylo vidět, že úspěchy, které má, ji těší, ale zároveň se obává, aby její povídání nevyznělo jako chlubení. Její rozpaky naštěstí pomáhal překonávat její syn, který nám tlumočil.
Chtěla jsem znát názor paní Mo na ženšen (Panax ginseng):
Ženšen je velmi účinná rostlina, ale v Evropě ji v současné době bez rozmyslu a diagnózy užívá téměř každý. Není to tak trochu hraní si s ohněm?
,,Ano,“ odpověděla paní Mo, „ženšen je opravdu velmi silný. Abych řekla pravdu, spíše místo něj užívám tang-šen. Nepůsobí tak prudce jako ženšen a jeho účinky jsou obdobné.“
Pravdou je, že v mnoha formulích, kde byl původně ženšen, je tento kořen dnes nahrazen kořenem tang-šenu (Codonopsis pilosula). Důvodem není jen vysoká cena některých typů ženšenu, ale také jemnější působení dang-šenu.
* * *
Paní Mo mi na závěr prozradila jeden recept, který můžete zkusit i vy: Nakrájíte různé druhy kořenové a listové zeleniny a přidáte malý kousek kořene dang-šenu (asi jako malíček). Vařte hodinu. Polévka bude jistě chutnat všem, ale nejvíce bude prospívat ženám ve středním věku.
|